Persepsi Pelajar 4 SPI Terhadap Aktiviti Dakwah Dalam Kalangan Pelajar - Mustari, Mohd. Ismail; Hussin, Siti Zaharah (2010)
Kajian yang berbentuk diskriptif ini bertujuan untuk mengetahui kegiatan dakwah dalam kalangan pelajar. Seramai 46 orang responden terdiri daripada pelajar 4 SPI telah terlibat dalam kajian ini. Sebanyak 60 soalan telah dibina dan instrument kajian yang digunakan ialah soal selidik. Terdapat dua bahagian dalam soal selidik iaitu bahagian A yang menerangkan latar belakang responden manakala bahagian B digunakan untuk menghasilkan dapatan kajian. Data-data yang diperolehi menerusi kajian ini dianalisis menggunakan Statistical Package of Social Science (SPSS) For Windows version 14.0 dengan memberi tumpuan kepada kekerapan, peratusan dan min. Nilai kebolehpercayaan ialah α = 0.932. Secara keseluruhannya, hasil kajian menunjukkan bahawa kebanyakan responden memberikan persepsi yang positif terhadap aktiviti dakwah yang dijalankan serta memberi maklum balas yang baik terhadap kepentingan aktiviti dakwah. Sebagai maklum balas terhadap kajian yang dijalankan, penyelidik mengemukakan beberapa cadangan untuk meningkatkan lagi keberkesanan dakwah terhadap pelajar.