Tingkahlaku Maklumat Dikalangan Pelajar Sarjana Muda Pendidikan Universiti Teknologi Malaysia - Idris , Abdul Razak; Zakaria, Hairul Anas (2010)
Kajian ini adalah untuk mengetahui tingkahlaku maklumat dikalangan pelajar sarjana muda. Ianya merangkumi aspek keperluan maklumat,penggunaan perpustakaan,sikap dan strategi dalam mendapatkan maklumat ,sumber pilihan maklumat dan sebagainya. Instrumen yang dipilih dalam menjalankan kajian ini adalah melalui soal selidik. Sebanyak 225 orang responden telah menjawab soalan selidik ini yang mana ianya daripada 41.8% lelaki dan 58.2% perempuan. Hasilan kajian menunjukkan responden adalah mahasiswa yang sistematik dan teratur. Mereka menggunakan pelbagai sumber dalam mendapatkan maklumat. Mereka menetapkan langkah kerja dahulu sebelum mendapatkan maklumat. Responden juga memilih sumber internet sebagai sumber utama rujukan mereka. Disamping itu peminjaman buku di PSZ juga adalah salah satu cara yang utama dalam mendapatkan maklumat. Strategi utama dalam mendapatkan maklumat adalah dengan berbincang dengan rakan-rakan sebelum mencari maklumat. Walaubagaimanapun mereka menganggap bahawa urusan peminjaman bahan maklumat di PSZ adalah penghalang dalam mendapatkan lebih maklumat mereka