Pembangunan Laman Web Matematik “Teorem Pythagoras” Tingkatan 2 Dengan Menggunakan Teori Kognitivisme - Md. Salleh , Shaharuddin; Radzi, Ahmad Jasmi (2010)
Dalam proses kita meningkatkan dan mengukuhkan mutu pendidikan negara, pelbagai idea dan alternatif di dalam pengajaran dan pembelajaran telah diwujudkan. Tujuan projek ini dibangunkan adalah untuk membina laman web yang bertajuk “Pythagoras’s Theorem” dalam mata pelajaran matematik tingkatan 2. Bahasa English telah dipilih sebagai bahasa pengantaraan adalah bagi memenuhi hasrat dan matlamat kerajaan dalam menghasilkan model insan yang berkualiti tinggi terutamanya dalam mata pelajaran Sain dan Matematik. Laman web ini dibangunkan berpandukan model Hannafin & Peck di samping menerapkan elemen-elemen pengajaran dan pembelajaran seperti teori kognitivisme. Elemen penting yang tidak dilupakan adalah persekitaran laman web yang harmoni, mesra pengguna dan lebih menumpu kepada keperluan interaktif pengguna. Laman web ini sepenuhnya menggunakan perisian Macromedia Dreamweaver 8.0 dengan menggunakan sokongan perisian-perisian lain seperti Macromedia Flash 8.0 dan Adobe Photoshop 7.0. Diharapkan dengan kewujudan laman web ini dapat membantu pelajar dalam mempelajari mata pelajaran “Pythagoras’s Theorem” dengan mudah di samping memberi pendedahan kepada teknologi maklumat masa kini.