Kesan Tahap Kebimbangan Sebelum Dan Selepas Pertandingan Di Kalangan Atlet Tinju Peringkat Negeri - Mohd Noor , Mohad Anizu; Ali, Aldellah (2010)
Kajian ini dijalankan untuk melihat kesan tahap kebimbangan sebelum dan selepas pertandingan di kalangan atlet Tinju Sukma Johor. Objektif utama kajian ini adalah untuk mengetahui kesan kebimbangan terhadap prestasi persembahan atlet. Kepentingan kajian adalah untuk atlet tinju sendiri disamping menjadi bahan rujukan kepada Persatuan Tinju Johor dan Negeri Johor. Tiga komponen set soal selidik telah digunakan dalam kajian ini iaitu Soal Selidik SCAT (Sport Anxiety Test), Soal-Selidik STAI (State Trait Anxiety Inventory) dan Soal-Selidik CSAI-2 (Competitive State Anxiety Inventory-2). Seramai 9 orang atlet telah dipilih sebagai subjek dalam lingkungan 18 - 21 tahun. Subjek diberikan 3 set soal selidik yang diedarkan tiga hari sebelum dan selepas perlawanan dimana 1 set soal selidik sehari. Hasil kajian mendapati kebimbangan dalaman selepas perlawanan (sebelum (x) = 21.78 kepada 15.22). Selain itu, subjek-subjek menunjukkan penurunan kebimbangan luaran (sebelum (x) = 57.11 kepada 27.67) dan tahap keyakinan diri meningkat selepas perlawanan (x = 7.43 kepada 7.71). Dari kajian yang dilakukan pengalaman merupakan faktor utama dalam mengawal tahap kebimbangan. Semakin banyak pertandingan yang disertai oleh atlet semakin banyak kesilapan yang dilakukan semakin banyak kemahiran yang akan atlet perolehi, sekaligus ia akan membantu dan memudahkan atlet mengawal tahap kebimbangan sebelum pertandingan.