Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Penggunaan Komputer Di Kalangan Guru Teknikal Di Sekolah Menengah Teknik Bintulu Sarawak - Abu Bakar, Zainudin; Abdullah @ Sigan Ak Isa, Mohd Aiman (2010)
Penyelidikan ini bertujuan melihat faktor-faktor yang mempengaruhi penggunaan komputer di kalangan guru teknikal di Sekolah Menengah Teknik Bintulu Sarawak. Faktor-faktor yang dikaji ialah seperti faktor umur, faktor jantina, faktor galakan pentadbir, faktor kemudahan komputer dan faktor keyakinan guru. Seramai 50 orang responden yang terlibat dalam penyelidikan ini. Sampel kajian terdiri daripada guru-guru mata pelajaran teknikal di sekolah Menengah Teknik Bintulu Sarawak sahaja. Data yang di kumpul dengan menggunakan instrumen soal selidik dan dianalisis menggunakan perisian “ Statistical Package of the Sosial Sciences” (SPSS). Penganalisisan dibuat secara kaedah statistik deskriptif iaitu dalam bentuk kekerapan, peratus dan min. Hasil dapatan ini menunjukkan bahawa faktor galakan pentadbir, kemudahan komputer dan keyakinan guru mempengaruhi penggunaan komputer di kalangan guru-guru. Beberapa cadangan juga di bincangkan.