Permasalahan Di Kalangan PKPG Kemahiran Hidup Tahun Empat Yang Telah Berkeluarga Di Universiti Teknologi Malaysia - Abdullah, Nur Qistina; Abdul Rahim, Mahizan (2010)
Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti permasalahan di kalangan pelajar PKPG yang telah berkeluarga di Universiti Teknologi Malaysia. Seramai 80 orang pelajar tahun empat, Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan (Kemahiran Hidup) yang berkeluarga telah dijadikan responden untuk kajian ini. Kaedah kajian yang digunakan adalah berbentuk tinjauan menggunakan instrumen soal selidik. Dapatan kajian dianalisis dengan menggunakan Perisian Statistical Package For Social Science (SPSS) untuk mendapatkan nilai peratus dan kekerapan. Hasil dapatan kajian mendapati secara keseluruhannya responden menghadapi masalah kewangan pada tahap yang tinggi manakala masalah dalam hubungan kekeluargaan dan masalah pengurusan masa pada tahap yang sederhana. Kajian juga mendapati responden menghadapi masalah pembelajaran pada tahap yang rendah.