Bimbingan Oleh Guru Pembimbing Kepada Guru Pelatih Utm - Ahmad Zanzali, Noor Azlan; Lim, Wee Mei (2010)
Kajian ini melihat kepada hubungan antara peningkatan prestasi guru pelatih UTM dengan penyeliaan guru pembimbing semasa menjalankan latihan mengajar di sekolah menengah kebangsaan di negeri Johor. Tujuan kajian ini dilaksanakan adalah untuk melihat sama ada peningkatan dalam kemahiran mengajar, nilai sahsiah dan profesionalisme guru serta kemahiran reflektif dan penilaian kendiri yang berlaku pada guru pelatih berkaitan dengan bimbingan guru pembimbing mereka. Kajian ini dilakukan ke atas 6 orang guru pelatih UTM yang dipilih tanpa mengambil kira pengkhususan dan mata pelajaran yang diajar oleh mereka. Keseluruhan penyelidikan berbentuk deskriptif. Dapatan kajian diperolehi melalui kaedah temubual dan pemerhatian pengajaran, seterusnya akan dianalisis secara kualitatif. Dapatan kajian menunjukkan :1) Bimbingan guru pembimbing membantu dalam meningkatkan strategi dan kemahiran mengajar di kalangan guru pelatih semasa latihan mengajar; 2) Kebanyakan peningkatan dari segi nilai sahsiah dan sikap bertanggungjawab di kalangan guru pelatih semasa latihan mengajar adalah tidak berkaitan dengan bimbingan guru pembimbing; 3) Guru pembimbing jarang atau tidak pernah memberi sebarang bimbingan berkenaan dengan kemahiran membuat refleksi dan penilaian kendiri dalam semua aspek tugas guru kepada guru pelatih semasa latihan mengajar. Beberapa cadangan dikemukakan untuk menjadi panduan kajian selanjutnya.