Kajian Tentang Masalah Yang Dihadapi Oleh Pelajar-Pelajar Yang Menginap Di Kolej 17 Utm Skudai, Johor - Abdullah, Christina Andin @ Nur Qistina; Hassim, Irwan (2010)
Kajian ini dibuat lebih kepada keprihatinan pengkaji terhadap permasaalahan yang dihadapi oleh pelajar-pelajar yang menginap di Kolej 17 UTM kampus Skudai, Johor. Untuk tujuan itu kajian ini adalah untuk melihat masalah yang sering berlaku di kalangan pelajar-pelajar tersebut seperti dari segi kewangan, kemudahan, sosial dan kerjaya masa depan mereka. Dalam kajian ini, seramai 118 orang pelajar yang menginap di kolej 17 UTM telah dipilih secara rawak untuk dijadikan responden kajian. Data kemudiannnya dianalisis menggunakan perisian Statistical Package of Social Science for Windows Release 12.0 (SPSS). Hasil dari analisis data yang telah dibuat didapati masalah yang paling dominan ialah kerjaya masa depan, diikuti masalah kemudahan, yang ketiga tinggi adalah masalah kewangan, dan akhir sekali masalah sosial.