Wanita Menurut Hamka Di Dalam Tafsir Al-Azhar: Kajian Terhadap Surah An-Nisa’ - Haji Abdullah , Abdul Hafiz; Sudiro, Siti Rohaya (2010)
Kajian ini dilakukan bertujuan mengkaji pandangan Hamka terhadap wanita yang telah diadaptasikan dalam Tafsir Al-Azhar. Ia bertujuan untuk melihat dan menilai sejauhmana Hamka mencurahkan idea dan pengalamannya dalam membincangkan hal ehwal wanita ke dalam tafsir karangannya. Secara umumnya penyelidik selain mengetengahkan pandangannya terhadap wanita dari aspek sosial iaitu perkahwinan, talak dan harta pusaka yang terdapat dalam surah an-Nisa’, penyelidik juga bertujuan memperkenalkan Hamka sebagai seorang pentafsir. Untuk kajian ini, penyelidik telah menggunakan kajian perpustakaan sepenuhnya. Di akhir kajian, beberapa cadangan telah dikemukakan kepada pihak-pihak tertentu untuk memartabatkan hak wanita.