Pembangunan Laman Web Rekreasi Matematik Berasaskan Sumber Terbuka JOOMLA - Yahaya , Noraffandy; Johari, Normawani (2010)
Pembelajaran melalui laman web bukan lagi sesuatu yang baru namun begitu pembelajaran yang dilaksanakan sering kali dilihat statik. Oleh yang demikian penyelidik terpanggil untuk membangunkan laman web yang bersifat santai dan dinamik. Walaupun perisian pendidikan mahupun laman web yang berbentuk pembelajaran secara interaktif yang dibangunkan banyak membantu dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Namun begitu laman web pengajaran dan pembelajaran yang berbentuk rekreasi dalam matapelajaran matematik Berbahasa Malaysia kurang dibangunkan. Justeru itu penyelidik mengambil initiatif dengan membangunkan laman web Rekreasi Matematik ini dengan berlandaskan kepada sumber terbuka Joomla. Model ADDIE ( Molenda, 1996) dipilih sebagai Model Rekabentuk pengajaran dengan mengintegrasikan Teori Sosial Konstruktivis sebagai pendekatan pengajaran. Dengan berteraskan aplikasi Joomla 1.0.14 RC1 dan Wamp 5, serta dibantu juga dengan perisian-perisian pembangunan tambahan yang banyak membantu bagi menghasilkan laman web yang sempurna.Penilaian secara tidak formal dijalankan bagi memastikan kelancaran laman web ini. Secara keseluruhan mengatakan bahawa laman web Rekreasi Matematik ini memberikan impak yang positif dimana produk yang dibangunkan ini berpotensi untuk membantu pelajar dan secara tidak langsung pelajar dapat melihat keindahan matematik itu sendiri dan dapat memupuk minat terhadap Matematik.