Tahap Pengetahuan Bakal Guru Fizik Tentang Peka Fizik - Noordin, Shaharom; Samson, Suhailah (2010)
PEKA Fizik merupakan penilaian berasaskan sekolah yang masih baru dalam sistem pendidikan Malaysia. Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti tahap pengetahuan bakal guru Fizik tentang konsep dan kerangka PEKA Fizik. Pembolehubah bebas dalam kajian ini ialah jantina dan program pengajian. Peserta kajian adalah seramai 40 orang bakal guru Fizik yang terdiri daripada lelaki dan perempuan. Kajian ini berbentuk tinjauan dan menggunakan Ujian Pencapaian Tahap Pengetahuan PEKA Fizik (UPTPPF) sebagai alat kajian yang terdiri daripada 40 item berbentuk objektif. Nilai kebolehpercayaan alat kajian ialah α=.718. Data dianalisis menggunakan statistik deskriptif dalam bentuk min dan sisihan lazim. Secara keseluruhan, dapatan kajian menunjukkan tahap pengetahuan bakal guru Fizik tentang PEKA Fizik adalah baik. Terdapat perbezaan tahap pengetahuan antara bakal guru Fizik lelaki dan perempuan di mana tahap pengetahuan bakal guru Fizik lelaki adalah sederhana berbanding bakal guru Fizik perempuan yang mempunyai tahap pengetahuan yang baik. Terdapat juga perbezaan tahap pengetahuan merentas program pengajian dimana pelajar Sarjana Muda Sains Serta Pendidikan (Fizik) berada pada tahap sederhana manakala pelajar Sarjana Muda Sains dan Komputer (Fizik) berada pada tahap baik. Ini menunjukkan bakal guru Fizik belum menguasai PEKA Fizik sepenuhnya.