Simulasi Eksperimen Berasaskan Web Untuk Matapelajaran Fizik Tingkatan Empat Bagi Tajuk Cahaya - Bilal Ali , Mohamad; Sabarudin, Siti Annisa (2010)
Internet dilihat banyak memberikan manfaat kepada manusia. Salah satu kegunaan internet yang dilihat semakin mendatangkan faedah kepada manusia ialah laman web. Laman web yang dibangunkan ini mengenai tajuk Cahaya bagi matapelajaran Fizik Tingkatan 4 bertujuan untuk dijadikan sebagai alat bantu mengajar guru atau sebagai salah satu sumber maklumat tambahan bagi murid. Ia mempunyai elemen-elemen multimedia seperti teks, grafik dan animasi yang mana diharap dapat memberikan suasana pengajaran dan pembelajaran yang menarik dan bermakna. Projek ini menggunakan pendekatan konstruktivisme kerana ia boleh menyebabkan para pelajar melibatkan diri secara aktif dan memainkan peranan utama dalam sesi pengajaran dan pembelajaran. Selain itu, ia juga memaparkan simulasi eksperimen-eksperimen bagi membolehkan para pelajar dapat merasai gambaran suasana sebenar eksperimen-eksperimen tersebut. Produk ini dibangunkan menggunakan perisian Web Page Maker Version 2 dengan dibantu oleh perisian Adobe Photoshop CS2 dan Macromedia Flash 8 yang mana masing-masing digunakan untuk memproses elemen-elemen multimedia masing-masing iaitu grafik dan animasi. Model ADDIE yang dijadikan sebagai model rekabentuk pengajaran untuk laman web ini melibatkan fasa analisis, fasa rekabentuk, fasa pembangunan, fasa perlaksanaan dan fasa penilaian. Diharap dengan adanya laman web ini dapat memberikan manfaat kepada mereka yang menggunakannya.