Pembangunan Perisian Pembelajaran Berasaskan Masalah Topik Elektrolisis Bagi Kimia KBSM Tingkatan 4 - Md Salleh , Shaharuddin; Mhd Yusof, Siti Hawa (2010)
Projek ini adalah pembangunan perisian Pembelajaran Berasaskan Komputer (PBK) berkaitan tajuk elektrolisis di dalam subjek Kimia Tingkatan Empat yang merupakan salah satu topik yang abstrak kerana ia melibatkan pergerakan ion-ion yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar manusia (Nadzrah, 2003) serta sukar dipelajari (Ogude dan Bradley, 1995). Pembangunan perisian ini dihasilkan dengan kombinasi elemen multimedia seperti teks, grafik, audio,video dan animasi. Perisian ini dibangunkan menggunakan perisian Macromedia Authorware sebagai perisian utama di samping Macromedia Flash MX, Adobe Photoshop, Sound Forge dan SWISHmax sebagai perisian sokongan bagi menghasilkan perisian yang lebih menarik serta berkesan. Model reka bentuk pengajaran ADDIE telah digunakan sebagai panduan dalam mereka bentuk PBK ini. PBK ini mengaplikasikan pendekatan Pembelajaran Berasaskan Masalah (PBL) bagi meningkatkan kualiti pembelajaran dan menjana pemahaman yang mendalam terhadap subjek melalui pembelajaran kendiri (Lynda Wee, 2004). Diharap perisian ini dapat membantu pelajar mengukuhkan kefahaman mengenai konsep di dalam sub topik electrolyte and non-electrolyte, electrolysis of molten compounds dan electrolysis of aqueous solutions serta menjadikannya proses pengajaran dan pembelajaran lebih bermakna.