Pembangunan Laman Web Berdasarkan Pembelajaran Berasaskan Masalah Bagi Tajuk Animasi 2D Dan 3D - Megat Zakaria, Megat Aman Zahiri; Aziman, Shahrul Anuar (2010)
Kajian ini bertujuan untuk membangunkan laman web yang menyediakan ruangan pembelajaran tajuk animasi 2D dan 3D yang interaktif berasaskan strategi pembelajaran berasakan masalah (PBM). Bahasa penyampaian yang digunakan didalam laman web adalah Bahasa Melayu. Pembangunan laman web ini mengambil kira aspek pembelajaran animasi berasaskan PBM, pembelajaran animasi berasaskan web, isu-isu reka bentuk laman web dan pemilihan elemen multimedia yang sesuai. Model pembangunan Hannafin and Peck (1988) telah digunakan sebagai garis panduan dalam proses pembangunan laman web ini. Perisian yang digunakan dalam pembangunan laman web ini adalah Adobe Dreamweaver CS3 dan beberapa perisian tambahan seperti Adobe Photoshop CS2, Adobe Image Ready CS2 dan Macromedia Flash MX 2004 juga digunakan bagi menghasilkan laman web ini. Diharapkan laman web ini dapat membantu pelajar dalam pembelajaran animasi 2D dan 3D.