Persekitaran Keluarga Dan Kesannya Terhadap Tingkah Laku Devian Remaja - Yahaya, Azizi; Ab. Ghaffar, Mohd Najib; Baharom, Badrulzaman (2010)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti perkaitan antara persekitaran keluarga dengan tingkah laku devian di kalangan pelajar remaja di Daerah Pontian, Johor. Seramai 210 pelajar dari beberapa buah sekolah menengah di Daerah Pontian telah dipilih sebagai responden bagi kajian ini. Statistik deskriptif iaitu frekuensi dan min digunakan untuk analisis taburan. Manakala statistik inferensi iaitu analisis korelasi Pearson digunakan untuk menganalisis hubungan antara persekitaran keluarga dengan tingkah laku devian remaja. Hasil analisis menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara ciri-ciri tingkah laku ibu bapa dengan tingkah laku devian remaja. Katakunci; persekitaran keluarga, tingkah laku devian remaja