Persepsi Pelajar Tingkatan Dua Terhadap Pelaksanaan Projek Kerja Kursus Dalam Matapelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu (Ekonomi Rumah Tangga) Di Sekolah Daerah Manjung, Perak - Mukhari, Abd. Wahid; Mohamed, Zawani (2010)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengenalpasti bagaimana persepsi pelajar terhadap pelaksanaan projek kerja kursus yang dijalankan dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu (Ekonomi RumahTangga). Persepsi pelajar terhadap pelaksanaan projek kerja kursus ini ditinjau dari tiga aspek iaitu keupayaan diri, peruntukan masa dan aktiviti pembelajaran. Kajian deskriptif ini menggunakan soal selidik sebagai instrumen kajian. Seramai 196 orang pelajar Tingkatan Dua dari tiga buah sekolah menengah di Daerah Manjung, Perak yang terlibat dalam kajian ini. Dapatan kajian diproses menggunakan Statistical Packages for social Science (SPSS) versi 16.0 dan dapatan dinyatakan dalam bentuk kekerapan, peratusan dan min. Dapatan kajian ini menunjukkan persepsi responden terhadap projek kerja kursus adalah positif. Kajian ini juga memberikan cadangan untuk menambahbaik pelaksanaan projek kerja kursus dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup Bersepadu (Ekonomi RumahTangga) di sekolah dan cadangan untuk kajian lanjutan yang boleh dilakukan.