Pembangunan Web Portal Berasaskan Moodle Bertajuk Light, Colour And Sight Tingkatan Empat - Jonid, Muslim; Wan Mad Mohtar, Wan Ahmad Zakwan (2010)
Perkembangan pesat era sains dan teknologi dekad ini ternyata memberi pengaruh yang meluas kepada kehidupan seharian. Apa yang lebih membanggakan ia turut memberi impak yang besar dalam sistem pendidikan negara dalam usaha meningkatkan lagi kualiti pengajaran dan pembelajaran. Oleh itu, satu web portal berasaskan MOODLE yang bertajuk Light, Colour and Sight telah dibangunkan. Penggunaan web portal ini dapat merangsang keinginan dan minat pelajar dalam pembelajaran di samping boleh menjadikan pembelajaran lebih menarik dan berkesan. Kesepaduan antara elemen-elemen multimedia yang canggih seperti teks, grafik, audio, video, dan animasi dapat memudahkan pelajar memahami konsep sains yang abstrak. Perisian Microsoft Office PowerPoint 2007 merupakan asas pembangunan modul disokong oleh perisian-perisian lain seperti Adobe Photoshop CS2, Ulead Cool 3D 3.5, Ulead Cool 3D Production Studio, Sonic Foundry Sound Forge 7.0, Sony Vegas Movie Studio Platinum 8.0, Xara 3D5 dan Macromedia Flash MX. Web portal yang dilengkapi dengan isi pelajaran, analogi, glosari, permainan, capaian Internet, penilaian serta pengukuhan mampu menjadikan ia pilihan yang sesuai sebagai media pengajaran dan pembelajaran. Oleh itu, pembangunan web portal berasaskan MOODLE ini secara keseluruhannya dapat membantu guru terutamanya bagi mata pelajaran Sains tingkatan empat dalam proses pengajaran agar pembelajaran pelajar lebih berkesan.