Pembangunan Bahan E-Pembelajaran Berasaskan Moodle Bagi Tajuk Ratios, Rates And Proportions 11 Tingkatan Tiga - Kailani, Ismail; Muhammed, Lokman Hakim (2010)
Pembelajaran berasaskan web telah dilihat sebagai satu alternatif yang berkesan dalam proses pengajaran dan pembelajaran kerana kaedah ini mampu mewujudkan pembelajaran berpusatkan pelajar. Projek ini bertujuan untuk membangunkan web portal dengan menggunakan pendekatan konstruktivisme sosial bagi tajuk Ratios, Rates and Proportions ll. Web portal ini dibangunkan dengan menggunakan MOODLE sebagai tapak dan berasaskan model ADDIE. Ia turut menyediakan pelbagai jenis aktiviti pembelajaran selaras dengan kehendak KBSM. Aktiviti seperti Quiz, Forum, Chat, Journal dan Assignment membenarkan pelajar berinteraksi dengan guru sekaligus mengatasi masalah kekangan masa di dalam kelas. Web portal yang diperkuatkan dengan video dan animasi ini diharap dapat memudahkan pemahaman kepada para pelajar tingkatan tiga yang merupakan kumpulan sasaran.