Persepsi Terhadap Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Minat Pelajar 4SPH Dalam Bidang Keusahawanan - Othman, Nooraini; Misman, Siti Soleha (2010)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti persepsi terhadap faktor-faktor yang mempengaruhi minat pelajar 4SPH dalam bidang keusahawanan. Kajian ini dijalankan dengan melihat kepada aspek kurikulum matapelajaran, persekitaran dan galakan keluarga dalam mempengaruhi minat pelajar terhadap bidang tersebut. Responden kajian ini terdiri daripada 127 orang pelajar Tahun 4 Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan (Kemahiran Hidup). Rekabentuk kajian adalah menggunakan kaedah tinjauan berbentuk deskriptif dengan menggunakan statistik deskriptif perbandingan min. Satu set borang soalselidik telah diedarkan kepada responden bagi mengumpul data yang diperlukan. Data yang terkumpul telah dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for the Social Science (SPSS) versi 15.0. Hasil dapatan menunjukkan faktor persekitaran paling mempengaruhi minat pelajar dalam bidang keusahawanan, diikuti dengan faktor kurikulum matapelajaran dan faktor galakan keluarga.