Penerapan Kemahiran Generik Dalam Proses Pengajaran Dan Pembelajaran Di Kolej Yayasan Sabah - Mohd Noor, Norani; Sahimin, Sazalie (2010)
Kajian ini dijalankan untuk mengetahui amalan kemahiran generik pelajar tahun akhir Diploma Pengurusan Teknologi (Perakaunan) di Kolej Yayasan Sabah dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Instrumen kajian yang digunakan adalah borang soal selidik yang diedarkan kepada 43 orang pelajar. Segala data yang diperolehi dianalisis menggunakan perisian komputer ‘Statistical Package For Social Science (SPSS version 11.5)’ untuk mendapatkan kekerapan, peratus dan min. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pelajar menganggap kemahiran generik iaitu yang merangkumi kemahiran komunikasi, kemahiran kepimpinan dan kemahiran bekerja secara berpasukan adalah penting. Pelajar bersetuju menggunakan beberapa kaedah dalam menerapkan kemahiran generik. Kaedah yang sangat setuju digunakan dalam menerapkan kemahiran generik adalah kaedah perbincangan. Antara kaedahkaedah lain yang juga mempunyai persetujuan tinggi diaplikasikan pelajar adalah pembelajaran kendiri, pembentangan, ceramah agama, sukan dan permainan, kempen dan juga bengkel seperti bengkel kerjaya. Selain itu, dapatan kajian juga mendapati para pelajar mengamalkan kemahiran generik dengan kerap dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Aspek kemahiran bekerja secara berpasukan adalah paling tinggi diamalkan pelajar berbanding kemahiran berkomunikasi dan kemahiran memimpin. Beberapa aspek dalam kemahiran berkomunikasi dan kemahiran memimpin perlu dikuasai dengan lebih baik oleh pelajar. Hasil kajian yang diperolehi ini memerlukan tindakan dari pihak pentadbir sekolah, Kementerian Pengajian Tinggi dan pensyarah bagi membantu meningkatkan lagi penguasaan pelajar terhadap kemahiran generik.