Kursus Keusahawanan-Usahawan Industri Kecil Dan Sederhana (IKS) Bumiputera Sabah - Hashim, Shahrin; Beddu Halike, Hasma (2010)
Kajian ini bertujuan mengenalpasti keperluan kursus keusahawanan dalam kalangan Usahawan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) Bumiputera Sabah. Objektif kajian ini adalah untuk mengenalpasti kursus yang paling diperlukan berkaitan pengurusan perniagaan, pengurusan pemasaran, pengurusan kewangan dan pengurusan operasi. Seramai 50 orang usahawan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) Bumiputera Sabah telah diambil sebagai responden. Dapatan kajian diproses menggunakan SPSS versi 16 untuk mendapatkan kekerapan, peratus dan min. Soal selidik digunakan sebagai instrumen kajian. Hasil kajian ini mendapati usahawan IKS Bumiputera Sabah memerlukan kursus berkaitan keusahawanan bagi memajukan lagi perniagaan mereka pada masa hadapan. Kursus yang paling diperlukan oleh usahawan adalah berkaitan dengan pengurusan operasi dengan min 4.15, diikuti dengan kursus pengurusan perniagaan dan pengurusan pemasaran 4.10, dan pengurusan kewangan 4.07.