Pembangunan Web Portal Berasaskan Moodle Bertajuk “Stimuli And Responses In Plants” Sains Tingkatan Dua - Jonid, Muslim; Siew, Teck Ha (2010)
Dunia kini telah melangkah ke dalam era teknologi maklumat dan menjadikan komputer dan internet sebagai suatu yang penting dalam kehidupan manusia. Selaras dengan itu, bidang pendidikan turut mengalami perubahan di mana aplikasi e-pembelajaran telah diperkenalan. Aplikasi e-pembelajaran ini berupaya menghasilkan proses Pengajaran dan pembelajaran yang menarik dan berkesan atas perkembangan multimedia yang pesat. Sehubungan dengan itu, tujuan utama projek ini ialah membangunkan sebuah web portal berasaskan MOODLE bertajuk “Stimuli and Responses in Plants” untuk mata pelajaran Sains tingkatan dua. Projek ini dibangunkan khas untuk menerangkan bahagian tumbuhan yang sensitif terhadap stimulus, jenis stimulus, jenis gerak balas tumbuhan, gerak-balasnya terhadap stimulus yang tertentu dan juga kepentingan gerak balas tumbuhan. Bahan-bahan pembelajaran dalam projek ini dibangunkan dengan menggunakan Microsoft PowerPoint 2007 sebagai platform yang utama dan disokong oleh perisian tambahan seperti Macromedia Flash, Gif Animator, Xara3D, Ulead Cool, Abode Photoshop, Sony Vegas, dan Sound Forge.