Kesan Senaman Berjalan Pantas Terhadap Perubahan Komposisi Tubuh Badan - Morazuki, Syahrul Ridhwan; Abdullah, Fardilla Haryani (2010)
Kajian ini dijalankan untuk mengkaji kesan senaman berjalan pantas terhadap perubahan komposisi tubuh badan. Dua orang subjek yang mengalami obesiti terlibat dalam kajian ini di mana mereka menjalani senaman berjalan pantas di atas treadmill tiga kali seminggu selama enam minggu. Perubahan komposisi badan subjek direkodkan di sepanjang tempoh program dan diselia setiap minggu. Dapatan kajian mendapati terdapat penurunan berat badan dan perubahan Body Mass Index (BMI) bagi kedua-dua subjek. Selain itu, peratus lemak kedua-dua subjek didapati masing-masing menurun sebanyak 3.2% dan 3.5%. Taburan somatotaip subjek pula menunjukkan perubahan kecil bagi kedua-dua subjek namun masih dalam kategori mesomorphic endomorph seperti sebelum menjalani senaman berjalan pantas.