Pembinaan Prototaip Alat Penjimatan Tenaga Elektrik Bagi Kegunaan Domestik Dan Persepsi Pengguna Terhadap Penggunaannya - Sidek, Rosni Zamuddin Shah; Rajuddin, Anis Syahirah (2010)
Kajian ini dilakukan bertujuan untuk merekacipta satu alat yang boleh menjimatkan penggunaan tenaga elektrik bagi penggunaan domestik. Penggunaan tenaga elektrik boleh dijimatkan dengan pelbagai cara namun dalam era teknologi ini, segala perkara perlu dilakukan dengan mudah, cepat dan efisien. Atas sebab itu, pereka mengambil inisiatif untuk merekacipta satu alat yang boleh menjimatkan tenaga elektrik dengan mudah. Konsep segitiga kuasa digunakan bagi mencapai objektif ini. Pendekatan yang digunakan adalah penjimatan tenaga elektrik dengan pembetulan faktor kuasa aktif dengan mengaplikasikan litar bersepadu (IC) UC3854. Litar pembetulan faktor kuasa aktif ini berfungsi untuk pra-pengatur faktor kuasa dengan pembetulan faktor kuasa sehingga 0.98 pada sebarang voltan talian antara 80 Vrms dan 260 Vrms. Seramai 30 orang penduduk Taman Sri Pulai, Skudai dipilih sebagai responden bagi mendapatkan maklum balas terhadap penggunaan alat penjimatan tenaga elektrik ini. Instrument kajian yang digunakan dalam kajian ini ialah set soal selidik yang mengandungi dua bahagian. Bahagian A berkaitan dengan profil responden dan Bahagian B mengandungi item-item yang berkaitan dengan kajian yang dijalankan. Data dan maklumat yang diperolehi telah dianalisis dengan menggunakan Statistical Package for Social Science (SPSS) Version 12.0. Hasil analisis data diterangkan dalam bentuk peratusan, kekerapan dan min. Nilai kebolehpercayaan instrument kajian ini adalah ? = 0.873. Secara keseluruhannya, hasil kajian menunjukkan penduduk Taman Sri Pulai, Skudai bersetuju bahawa alat penjimatan tenaga elektrik ini patut dibangunkan dan seterusnya dikomersialkan. Sebagai cadangan untuk kajian dimasa hadapan, Alat Penjimatan Tenaga Elektrik ini masih dapat diperbaiki prestasinya dengan mempelbagaikan lagi kegunaannya supaya tidak hanya terhad untuk menjimatkan tenaga elektrik sahaja.