Permasalah Sosial di kalangan Remaja: Satu Cabaran - Yahaya, Azizi (2010)
Kehidupan yang sejahtera dari segi sosial dan fizikal adalah memerlukan satu bentuk sistem sosial atau moral yang boleh mengawal dan mengekalkan kebaikan yang sedia ada. Pendidikan dalam apa jua bentuk adalah sangat perlu kerana ia merupakan satu proses yang berterusan dan bukan sahaja mementingkan soal akademik tetapi menyediakan latihan moral, budi pekerti, bersopan-santun selain dari latihan yang berbentuk kemahiran. Situasi kehidupan hari ini adalah sangat membimbangkan. Apabila kita merujuk kepada kes-kes yang melibatkan keruntuhan akhlak remaja yang cenderung kepada terpengaruh dengan budaya barat yang negatif. Keadaan-keadaan ini adalah merupakan proses dalam pendidikan yang begitu banyak halangannya. Masalah ini bukan sahaja dihadapi di negara ini, malah ia merupakan satu fenomena tingkahlaku sehingga menyebabkan perkara-aperkara yang disebut sebagai masalah sosial.