Budaya Lepak Di Kalangan Remaja Di: Implikasi Kepada Pembentukan Institusi Keluarga Melayu - Yahaya, Azizi; Abdul, Amir Hamzah; Ismail, Sharifudin (2010)
Kajian ini bertujuan mengetahui faktor – faktor yang mempengaruhi remaja untuk keluar melepak dan juga untuk mengetahui bagaimanakah remaja berinteraksi dengan keluarga dan rakan sebaya. Kajian ini dilakukan dengan kaedah tinjauan dan sampel rawak mudah. Data–data kajian diperolehi dari soalselidik dan dianalisis secara SPSS. Responden yang terlibat dalam kajian ini adalah remaja melayu yang berumur dalam linkungan 12 hingga 20 tahun yang melepak di Stesen bas dan Pasaraya. Soal selidik digunakan sabagai alat kajian. Hasil kajian menunjukan bahawa institusi keluarga memainkan peranan utama dalam membentuk keperibadian diri remaja dan rakan sebaya sebagai tempat menguji tingkah laku yang hendak dikekalkan. Didikan agama menjadi teras kepada pembentukan diri dalam remaja melayu. Hasil kajian ini dapat memberi input kepada ibu bapa dan masyarakat supaya lebih prihatin terhadap peranan masing – masing untuk membentuk keperibadian remaja selaras dengan kehendak agama dan aspirasi negara.