Bab 5 : Faktor-faktor yang menyebabkan stres dalam kalangan guru sains dan matematik di sekolah menengah - Yahaya, Azizi; Othman, Norliza (Universiti Teknologi Malaysia, 2010)
Pendidikan di Malaysia telah berkembang dengan pesatnya dalam tempoh beberapa tahun kebelakangan ini. Bidang pendidikan terus mengalami perubahan dari semasa ke semasa kerana bidang ini adalah bersifat dinamik sama ad a dari segi asas penegasan kepada kandungan mahupun kaedah dan sumbernya. Reformasi pendi dikan dan Dasar Liberalisasi telah membawa pelbagai perkembangan dan perubahan yang menjad ikan pendidikan di Ma laysia sebagai satu industri dan sektor pembangunan manusia. Rombakan dan hala tuju pendidikan di Malaysia juga berlaku selaras dengan Wawasan 2020 untuk menjadikan Malaysia se bagai sebuah negara maju sepenuhnya. Menurut Abdul Rahi m (2000), pendidikan adalah su atu alat bagi mencorakkan masyarakat madani dan masyarakat maju berasaskan kemajuan sains, teknologi dan kemanusiaan.