Prakata sains sosial - Yahaya, Azizi; Hashim, Shahrin; Ismail , Zuhaimi (Universiti Teknologi Malaysia, 2010)
Buku Isu-isu Pendidikan Sains da n Matematik ditulis untuk satu perkongsian ilmu melalui dapatan da lam kajian-kajian yang telah dan sedang dijalankan secara berterusan berkenaan matapelajaran yang begitu penting sekali iaitu sa ins dan matematik. Penyelidikan, penemuan dan perbincangan dalam buku ini berkisar kepada isu- isu tahap kompetensi guru-gur u sains dan matematik, tahap kemahiran manipulatif dan penggunaan bahasa Inggeris dalam matapelajaran tersebut. Seterusnya diperluaskan kepada perkembangan-perkembangan yang berlaku dalam pembangunan kurikulum sains dan matematik serta pelaksanaannya, kepentingan memahami konsep dalam pembelajaran sains dan gaya pembelajaran pelajar dalam matapelajaran berkenaan. Di samping itu buku ini juga menyentuh isu-isu serta masalah-masala h yang dihadapi dalam usaha meningkatkan tahap pencapaian dalam bidang ini. Pembelajaran sains dan matematik menjadi fenomena dalam pendidikan fomal di Malaysia. Sekiranya bidang ini tidak mengikut aliran terkini, maka adalah mustahil untuk sesebuah negara itu berkembang maju kerana ianya amat bergantung kepada perubahan-perubahan dalam prasarana software dan hardware yang menyumbang kepada peningkatan dalam bidang ini. Buku ini diharap dapat menj adi rujukan kepada guru-guru, pensyarah-pensyarah dan mereka yang terlibat dalam membuat perancangan mata pelajaran sa ins dan matematik dalam usaha untuk sama-sama menyumbang kepada peningkatan prestasi yang dicita-citakan melalui Falsafah Pendidikan Kebangsaan dan Dasar Wawasan Negara.