Bab 2 : Kepentingan kefahaman konsep dalam matematik - Yahaya, Azizi; M. Savarimuthu, Elanggovan (Universiti Teknologi Malaysia, 2010)
Kertas kerja ini meninjau beberapa aspe k daripada pendapat ahli-ahli penyelidik dan psikologi mengenai kepentingan kefahaman konsep dalam pembelajaran matematik. Ia juga memberi gambaran berhubung pembentukan konsep yang betul. Di samping itu, penekanan diberikan juga kepada kepen tingan pengkaedahan pembelajaran dan bagaimana ianya dapat membantu pelajar dalam memahami sesuat u konsep dengan jelas agar ianya dapat diaplikasikannya dalam kehidupan seharian mereka . Melalui kertas kerja ini, golongan pendidik dapat mengenal pasti antara punca-punca masala h kefahaman konsep dan bagaimana pengajaran dan pembelajaran yang berkesan da pat dijalankan agar objektif pengajaran dapat dicapai dengan baiknya.