Teori Dan Model Berkenaan Dengan Gaya Pembelajaran - Yahaya, Azizi; Abd Majid, Nurfaizah (2010)
Budaya formal sekolah yang berkesan akan mewujudkan suasana yang menarik serta merangsangkan pengajaran dan pembelajaran. Suasana seperti inilah yang meningkatkan motivasi pelajar untuk pergi ke sekolah dan seterusnya memberi kesan kepada pencapaian akedemik pelajar. gaya pembelajaran mempunyai beberapa faktor yang mempengaruhinya. Kelima-lima faktor tersebut ialah faktor emosi, faktor persekitaran, faktor fisiologi, faktor psikologi dan faktor sosiologi.