Teori Dan Model Berkenaan Dengan Budaya Formal Sekolah - Yahaya, Azizi; Abd. Majid, Nurfaizah (2010)
Dalam mengkaji budaya formal sekolah kita perlu melihat sekolah sebagai satu organisasi sosial yang mempunyai struktur birokrasinya yang tersendiri. Para pelajar dikumpulkan di dalam kelas mengikut pencapaian akademik dan guru-guru pula telah menerima latihan mengikut pengkhususan. Terdapat beberapa teori dan model berkenaan dengan budaya formal sekolah.