Pelbagai Aspek Budaya Formal Di Sekolah - Yahaya, Azizi; Abd Majid, Nurfaizah (2010)
Dalam mengkaji budaya formal sekolah kita perlu melihat sekolah sebagai satu organisasi sosial yang mempunyai struktur birokrasinya yang tersendiri. Para pelajar dikumpulkan di dalam kelas mengikut pencapaian akademik dan guru-guru pula telah menerima latihan mengikut pengkhususan. Justeru itu, pembangunan budaya formal sekolah dilihat dari aspek fizikal, sosial dan budaya ilmu.