Teori-Teori Motivasi - Yahaya, Azizi; Hamsari, Nurul Ain (2010)
Teori-teori motivasi banyak membantu dalam mencari penyelesaian terhadap masalah pencapaian pelajar dalam bidang akademik. Gaya keibubapaan mempunyai pengaruh yang besar dalam pembentukan sikap pelajar yang seterusnya dapat menentukan peningkatan atau penurunan pencapaian akademik pelajar tersebut.