Teori-Teori Konsep Kendiri - Yahaya, Azizi; Ahmad, Norlaily (2010)
Cara berfikir dan tingkah laku seseorang pelajar dipengaruhi oleh konsep kendirinya. Konsep kendiri yang positif akan menghasilkan keyakinan diri yang tinggi, dan mempengaruhi kejayaan diri seseorang pelajar. Namun, sebahagian pelajar kurang berkeyakinan dan menunjukkan sikap yang pasif sama ada di dalam atau di luar sekolah.