Teori-Teori Stres - Yahaya, Azizi; Othman, Norliza (2010)
Stres boleh berlaku di kalangan para pekerja jika lahirnya perasaan tidak puas hati di kalangan mereka disebabkan oleh beberapa faktor seperti hubungan interpersonal pekerja yang tidak mesra, persekitaran kerja yang tidak bersih, pengurusan dan pentadbiran yang tidak tersusun serta ganjaran yang tidak setimpal dengan tugasan yang diberikan.