Teori Psikologi - Yahaya , Azizi; Idris, Faizah (2010)
Teori psikologi ini adalah psikologi yang mempengaruhi sikapagresif di kalangan pelajar. Terdapat beberapa faktor iaitu faktor persekitaran, teori neurologi, teori psikoanalisis, teori kognitif dan teori behaviourisme.