Bab 10 : Konsep pembelajaran - Sihes, Ahmad Johari (Universiti Teknologi Malaysia, 2010)
Pembelajaran dianggap sebagai perolehan makl umat dan pengetahuan, penguasaan kemahiran dan tabiat, serta pembentukan sikap dan keperc ayaan. Proses pembelajaran berlaku sepanjang hayat bermula sabaik sahaja dilahirkan . Pe mbelajaran bukan setakat merangkumi penguasaan pengetahuan kemahiran semata-mata, tetapi pe rkembangan emosi, sikap, nilai estetika dan kesenian serta ciri dalaman juga dipengaruhi oleh pembelajaran. Pembelajaran membawa perubahan pada diri seseorang, sama ada perubahan ke arah kebaikan ataupun keburukan. Walaubagaiman apun, perubahan ya ng disebabkan oleh kematangan seperti berjalan, makan, penyak it dan kelaparan tidak dianggap sebagai pembelajaran.