Bab 9 : Pemikiran kritikal - Hashim, Shahrin (Universiti Teknologi Malaysia, 2010)
Pemikiran adalah aktiviti yang dilakukan oleh manusia hampir setiap masa. Pemikiran secara mudah boleh difahami sebagai apa saja yang berlaku dalam minda kita. Kritis membawa banyak pengertian yang sederhana sepert i sangat mendalam, terperinci, mengamati dan sebagainya.Ia juga dimaksudkan sebagai pemahaman secara me ndalam dan kritikal bagi mempertingkatkan pemahaman.Pemikiran ini membantu individu menga nalisis pernyataan dengan berhati-hati dan mencari bukti yang sah sebelum membuat keputusan.