Bab 6 : Pengertian konsep kendiri - Ramli, Jamaludin (Universiti Teknologi Malaysia, 2010)
Kita dapat terus hidup hanya dengan merasa da n memahami persekitaran. Kadang-kala kita salah tanggap dan tafsir situasi dan seterusnya menimbulkan ma salah. Set jangkaan dan tindak balas kita menentukan bagaimana kita melihat duni a. Sikap sangsi dan kesimpulan kita tentang individu lain juga menentukan bagaimana kita be rinteraksi dengan orang lain. Harapan, impian dan ketakutan menjadi ramalan kepuasan kendi ri dan menentukan masa depan pada tahap tertentu. Pengetahuan tentang tingkah laku manusia termasuk kemahiran bantuan kendiri, serta perancangan yang rasional menentukan sebahagi an kejayaan kita dalam mencapai matlamat hidup. Motivasi juga menentukan se jauh mana kita menuju ke arah set keperluan dan nilai kita. Perbezaan antara kenyataan dan unggul akan mene ntukan tahap kepuasan diri dalam hidup kita. Paling penting, manusia hanya satu-satunya sp esies yang berkebolehan mengkaji proses pemikirannya, kita faham sebahagi an kendiri dalaman kita. Sega la dunia fenomena bagi kognisi disebabkan oleh 100 bilion sel sara f yang beratnya 2 ½ paun dalam kepala manusia. Berat otak terdiri kurang daripada 3% berat badan tetapi menggunakan 25% jumlah diri. Joseph Campbell (1985) mempercayai bahawa konsep ‘kendiri’ ya ng berdikari, arah-ke ndiri tidak berkembang sehingga 800 tahun dahulu. Jadi, ini adalah idea ba ru relatif (lebih lama daripada idea bahawa kita tidak berada dalam pusat universal) yang makin penting. Dalam zaman pertengahan, nilai dan maksud diarah oleh masyarakat. Hari in i, teori ‘kendiri’ yang moden menyatakan setiap individu dijangka untuk memutuskan apa pengamb ilan Oksigen badan. Ia merupakan tempat yang sibuk, berkuasa, berfenomena dan misteri. Antara 700 dan 1500, konsep ‘kendiri’ dike nal sebagai yang lemah, berdosa, kasar, bersifat mementingkan yang betul dan cukup mema hami diri untuk menentukan jenis tindakan yang ‘terasa betul’. Pendek kata, kita mesti me mahami diri, baru kita boleh tentukan matlamat hidup dan kesempurnaan kendiri. Budaya 1200 da n 2000 adalah dua dunia yang amat berbeza. Hari ini, konsep kendiri kita , iaitu pengetahuan kita, andaia n dan perasaan tentang diri kita, adalah pusat kepada keba nyakan proses mental. Kesedara n kendiri adalah antara satu konsep yang terpenting dalam psikologi. Kita ta hu bahawa konsep kendiri setiap individu adalah berbeza antara satu sama lain. Tetapi hairannya, tiada satu persetujuan tentang struktur umum atau isi konsep kendiri. Ada pepatah yang men cadangkan bahawa anda mempunyai satu kendiri benar atau kendiri tulen seperti yang dikatakan “jadi anda sahaja”. Kendiri benar mungkin sama dengan identiti yang kamu lebih suka atau kendi ri anda yang terbaik. Kendiri ini kemas, seragam, penerangan positif stabil yang relatif tidak padan dengan realiti yang kebanyakan kita mengalami. Nampaknya kita mempunyai satu kendiri dengan banyak bahagian, ada yang disukai dan ada yang tidak.