Bab 2 : Teori-teori Perkembangan - Abu Bakar, Zainuddin (Penerbit Universiti Teknologi Malaysia, 2008)
Pengetahuan mengenai pertumbuhan dan perkem bangan adalah sangat penting di dalam proses pengajaran dan pembelajaran untuk perancangan kurikulum dan mencipta teknik mengajar kepada semua pelajar di dalam pelb agai peringkat perkembangan. Pertumbuhan dan perkembangan merupakan dua proses yang sali ng berkait. Pengetahuan mengenai psikologi pertumbuhan dan perkembangan membolehkan guru memahami perkembangan konsep yang dicapai oleh kanak-kanak berbagai umur ak an membolehkan guru merancang serta memilih bahan bacaan pada peringkat kesukaran yang pali ng sesuai. Guru perlu mengetahui jenis minat yang mungkin dibentuk oleh ka nak-kanak berbagai peringkat umur untuk memberi dorongan agar penyertaan pelajar yang berkesan dapat dijayakan di dalam bilik darjah. Menurut Sharifah Alwiah Alsagof ma tlama bidang psikologi pertumbuhan dan perkembangn adalah : (a) Untuk beri pemerian yang paling tepat, ob jektif dan sempurna tentang asal-usul fungsi biologi dan psikologi dan seterusnya untuk menentukan je nis serta ciri-ciri perubahan umur di dala m fungsi-fungsi tersebut. (b) Untuk memahami makanisme, proses dan penentu penentu tingkah laku. (c) Untuk meramal tingkah laku.