Prakata - Yahaya, Azizi (Universiti Teknologi Malaysia, 2010)
Buku psikologi pendidikan mengandungi beberapa teori yang sesuai untuk diapplikasikan dalam bilik darjah, di antaranya ialah teori-teori pembelajaran. Oleh itu dari segi pengajaran dan pembelajaran, guru dapat memahami tingkah laku pelajar dalam proses pengajaran dan pe,belajaran. Di sini letaknya ke kuatan ilmu dan kemahiran yang perlu diaplikasikan oleh pembaca. Bukan setakat itu sahaja, kaedah pengajaran dan pembelajaran juga adalah lebih menekankan kepada pemusatan pelajar. Di dalam pengajaran dan pembelajaran, buku ini juga membincangkan motivasi dalam bilik da tjah. Dengan cara ini pelajar yang menghadapi masalah dari segi mendapat rawatan semangat serta memberi perhatian khas supaya mereka dapat menerima ransangan- ransangan dengan jelas dan tepat. Di dalam pengajaran dan pembelajaran, buku ini juga membincangkan penggunaan pan caindera bagi meningkatkan kemahiran pengamatan pelajar. Ini termasuklah menggunakan pelbagai jenis alat bantu mengajar yang sesu ai dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Dengan cara ini pe lajar yang menghadapi masalah dari segi pengamatan visual dan pengamatan auditori mendapat rawatan serta memberi perhatian khas supaya mereka dapat menerima ransangan-ransangan dengan jelas dan tepat. Bagi meningkatkan keupay aan penyelesaian masalah di kalangan pelajar, di dalam peng ajaran dan pembelajaran, buku mempunyai beberapa pendekatan yang boleh diertimbangkan dalam proses pilihan atau semasa memb uat keputusan. Di antaranya ialah memperkembangkan kemahiran berfikir yang pelbagai seperti pemikiran strategik, kritikal, logika l, saintifik, kreatif, induktif dan deduktif. Perasaan inkuiri pelajar juga haruslah digalakkan di dalam pengajaran dan pembelajaran.