Terjahan pensejagatan menggugat bahasa dan jati diri Melayu? - Mohd. Balwi, Mohd. Koharuddin (Faculty of Management and Human Resource Development, 2003)
Kertas ini membicarakan tentang persoalan pertembungan bahasa dan jati diri Melayu yang berhadapan dengan proses globalisasi yang sedang berlaku sekarang. Antara persoalan besar ialah sejauh manakah bahasa Melayu mampu terus menjadi bahasa ilmu untuk menjadi pemangkin pembinaan ketamadunan bangsa yang tinggi terutama dalam bidang sains dan teknologi. Sehubungan itu, kertas ini akan meneliti persaingan bahasa Melayu dengan bahasa Inggeris dan kewajaran bahasa Inggeris menggantikan bahasa Melayu dalam pembelajaran sains dan teknologi. Terdapat empat mitos tentang bahasa Melayu vs bahasa Inggeris iaitu bahasa Inggeris bahasa sains dan teknologi; kejayaan pembudayaan sains dan teknologi bergantung kepada kejayaan penguasaan bahasa Inggeris; bahasa Melayu faktor pelewat penguasaan sains dan teknologi serta bahasa Melayu bergantung pada nasib sains dan teknologi Melayu Islam. Penulis akan meneliti apakah semua mitos ini mempunyai asas yang kuat untuk dipegang atau hanyalah satu pandangan yang dibuat secara tergesa-gesa tanpa sebarang bukti penyelidikan. Di samping itu, selain isu bahasa, pensejagatan juga dikatakan perlu ditangani melalui perubahan paradigma baru di kalangan orang Melayu. Lahirlah gagasan yang dikaitkan dengan revolusi mental dan anjakan paradigma atau penglahiran Melayu baru. Lantaran itu penulisakan meneliti pemikiran Melayu tradisi dalam melihat persoalan Melayu baru dan jati diri ini. Isu bahasa dan jati diri ini amat penting untuk dilihat dari sudut yang betul bagi mendapat gambaran yang sebenarnya terutama dalam usaha kita membina satu bangsa yang maju dan bertamadun tinggi.