Teknologi multimedia di Malaysia : implikasinya terhadap identiti muslim - Panatik @ Abd. Rahman, Siti Aisyah (Faculty of Management and Human Resource Development, 2003)
Perkembangan teknologi multimedia di Malaysia sangat memberangsangkan dalam meningkatkan sistem pentadbiran kerajaan. Kerajaan Malaysia turut memberikan galakan positif ke arah perkembangan ini dengan menubuhkan pusat Multimedia Super Corridor (MSC). Namun, apakah persiapan masyarakat Islam di Malaysia terhadap perkembangan teknologi multimedia ini? Sejauhmanakah umat Islam bersedia menghadapi cabaran-cabaran moden dalam ledakan teknologi terkini dalam kehidupan mereka? Artikel ini cuba untuk membincangkan implikasi teknologi multimedia di Malaysia ke atas identiti masyarakat Islam. Analisis pembangunan teknologi multimedia di Malaysia dan pandangan-pandangan dari beberapa pakar cuba dibincangkan secara kritis untuk memberi penilaian terhadap implikasi teknologi multimedia ini