Pembinaan Dan Penilaian Modul Pengajaran Kendiri (MPK) Pemprosesan Makanan Berasaskan Ikan Dan Iradiasi Makanan Bagi Kursus Teknologi Pemprosesan Makanan - Ismail, Sarimah; Mt Yong, Yusnani (2010)
Pembelajaran menggunakan MPK diperkenalkan untuk meningkatkan pencapaian akademik pelajar yang mempunyai pelbagai perbezaan individu dari segi sikap, minat terhadap matapelajaran, latar belakang, gaya belajar dan motivasi. Oleh itu MPK ini dibina bagi membantu pelajar menguasai sesuatu tajuk berdasarkan tahap kemampuan mereka dan mereka bebas untuk melakukan proses pemelajaran tanpa ada batasan dari segi masa dan pengawasan daripada guru dan pensyarah. Isi kandungan pembelajaran MPK ini dibina berdasarkan sukatan pelajaran kursus Teknologi Pemprosesan Makanan I dan II bagi pelajar tahun empat Ijazah Sarjana Muda Teknologi serta Pendidikan Kemahiran Hidup, UTM Skudai. Seorang responden terlibat dalam Penilaian Formatif Kelompok Kecil (PFKK) dan 30 responden terlibat dalam Penilaian Kajian Lapangan. Instrumen kajian yang digunakan adalah borang soal selidik. Data yang diperolehi dianalisa secara diskriptif bagi kaedah PFKK dan menggunakan perisian Statistical Package For Social Science (SPSS) bagi Kajian Lapangan. Dapatan kajian menunjukkan penilaian keatas kedua-dua MPK yang dibina adalah sesuai untuk digunakan sebagai bahan pemelajaran. Di akhir kajian ini diusulkan beberapa cadangan yang bersesuaian bagi memperbaiki kelemahan MPK agar menjadi bahan pemelajaran yang berkesan dan berkualiti.