Pembinaan Perisian Pembelajaran Berbantukan Komputer (PBK) Menggunakan Pendekatan Pembelajaran Kontekstual Bagi Matapelajaran Matematik Tingkatan 1: Perimeter And Area - Md. Salleh, Shaharuddin; Aziz, Nor Afizah (2010)
Kajian ini bertujuan untuk membangunkan sebuah perisian pendidikan bagi topik ‘Perimeterand Area’ Matematik Tingkatan Satu dengan menggunakan pendekatan pembelajaran kontekstual.Pengajaran dan pembelajaran kontekstual merupakan satu konsep pengajaran dan pembelajaran yangmembantu guru mengaitkan bahan subjek yang dipelajari dengan situasi dunia sebenar danmemotivasikan pelajar untuk membuat perkaitan antara pengetahuan dengan aplikasinya dalamkehidupan harian mereka (Baskoro, 2007). Selain itu, pembangunan perisian PBK ini dihasilkan dengankombinasi elemen multimedia yang interaktif seperti penggunaan teks, grafik, animasi, audio dan video.Hal ini dapat memastikan pelajar mengalami proses pembelajaran yang bermakna dan bukan sekadarmenghafal konsep-konsep yang terdapat dalam matematik. Selain itu, model reka bentuk pembangunanyang digunakan ialah model Hanaffin dan Peck. PBK ini dibangunkan dengan menggunakan perisianMacromedia Authorware 7.0 sebagai platform pembangunan, disamping penggunaan perisian AdobePhotoshop CS2, Sound Forge 6.0 dan perisian lain sebagai perisian sokongan bagi menghasilkan PBKyang lebih menarik. Selain daripada dapat membantu proses pengajaran guru dan memudahkanpemahaman pelajar, PBK ini juga dapat menarik minat pelajar, meningkatkan motivasi pelajar serta dapatmenggalakkan pelajar melibatkan diri secara aktif dalam memahami konsep-konsep berkaitan dengan tajuk ‘Perimeter and Area’. Katakunci: Perimeter, Area, model Hanaffin dan Peck