Pembangunan Perisian Pembelajaran Berbantukan Komputer (PBK) Bagi Topik Bulatan Matematik Tingkatan 2 Berasaskan Teori Konstruktivisme - Megat Zakaria, Megat Aman Zahiri; Abdul Rahman, Nurul Shuhadah (2010)
Pembelajaran berbantukan komputer (PBK) merupakan satu pendekatan yang digunakan disekolah bagi meningkatkan mutu dan taraf pendidikan kerana ianya merupakan satu proses pengajarandan pembelajaran yang menarik dan interaktif. Justeru itu, pembangunan perisian bahan bantu mengajarini bertujuan untuk merekabentuk dan membangunkan perisian bahan bantu mengajar bagi topik BulatanTingkatan 2 berasaskan teori konstruktivisme. Dalam mereka bentuk perisian ini, strategi yang digunakanadalah kaedah tutorial dan juga berdasarkan model reka bentuk pengajaran ADDIE bagi memberipanduan dalam membangunkan perisian multimedia ini. Model ADDIE merangkumi 5 fasa iaitu fasaanalisis, fasa reka bentuk, fasa pembangunan, fasa perlaksanaan dan fasa penilaian. Dalam perisian ini,banyak menu yang menarik yang dimuatkan dalam menu utama pada laman yang mampu menarik minatpelajar. Ia dibangunkan hasil dari penggunaan Macromedia Authorware 7.0 di mana ianya mempunyaistruktur asas dan dan kandungan dalam perisian multimedia ini. Perisian yang dibangunkan menggunakanpendekatan konstruktivisme ini memberi peluang kepada pelajar bebas memilih subtopik yang ingindipelajari, menjana persoalan sendiri dan juga merancang pembelajaran masing-masing. Diharap denganterciptanya perisian ini, dapat membantu pelajar mendapat input yang berkesan dalam topik Bulatan Tingkatan 2.