Palestin Kepentingannya Kepada Umat Islam - Mohd. Yusof, Farahwahida; Abd. Ghaffar, Noor’ Amirah (2010)
Kepentingan Palestin kepada umat Islam sememangnya telah mendapat perhatian penulis. Kajian ini bertujuan untuk mengetahui latar belakang dan sejarah kewujudan negara Palestin. Di samping itu, kajian ini juga bertujuan untuk mengenalpasti kepentingan negara Palestin kepada umat Islam dan peranan yang perlu dimainkan oleh umat Islam dalam menyelesaikan isu Palestin. Kajian ini menggunakan metode penentuan subjek, metode pengumpulan data dan metode analisis data untuk mendapatkan hasil kajian. Dapatan kajian menunjukkan bahawa majoriti umat Islam menyedari tentang pentingnya peranan mereka untuk membebaskan bumi Palestin daripada cengkaman Zionis. Namun demikian, umat Islam kurang memberi maklumbalas berkesan terhadap tindakan yang sewajarnya diambil dalam menyelesaikan kemelut yang menimpa Palestin. Di akhir kajian, dinyatakan kesimpulan dan cadangan untuk perhatian pihak tertentu yang terlibat bagi menangani isu Palestin dengan lebih sistematik dan berkesan.