Tinjauan Kategori Masalah Dalam Kalangan Pelajar Antarabangsa Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor Darul Takzim. - Hushin, Hassan; Mahmud, Nurfarahiyah (2010)
Kajian deskriptif ini dijalankan untuk mengkaji kategori masalah yang dihadapioleh pelajar antarabangsa dan mengenal pasti masalah utama dari segi demografi (jantina,umur,agama dan status). Sampel kajian ini terdiri 135 orang pelajar antarabangsa peringkat sarjanamuda di Universiti Teknologi Malaysia. Instrumen kajian yang digunakan ialah “MooneyProblem Check List” (MPCL). Cara kajian yang dilakukan ialah melalui soal selidik. Data- datayang diperolehi kemudiannya di analisis menggunakan perisian Statistical Packages For SocialSciences ( SPSS ) for Windows versi 12.0 untuk mendapatkan nilai kekerapan, min danperatusan. Dapatan kajian menunjukkan kategori masalah yang paling mengganggu para pelajarantarabangsa ialah pelajaran dan kerjaya masa depan (52.15%), diikuti oleh masalah kewangan,keadaan hidup dan pekerjaan (43.11%) serta masalah kegiatan social dan hiburan (42.70%).Pelajar antarabangsa juga menghadapi masalah terhadap perkhidmatan internet, makanan, bahasadan hubungan sosial dengan pelajar tempatan. Oleh itu, beberapa cadangan dikemukan bagimengatasi masalah ini.