Kaitan Faktor Penyumbang Dengan Kecemerlangan Akademik Pelajar Asrama Harian - Kamaruddin, Meor Ibrahim; Mohamad Rawan, Nuremelia (2010)
Kecemerlangan akademik merupakan matlamat utama semua pelajar. Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti apakah kaitan faktor sikap, motivasi, rakan sebaya dan program pembelajaran asrama dengan kecemerlangan pelajar asrama harian. Kajian berbentuk deskriptif ini melibatkan sampel 61 orang pelajar tingkatan 4 dari empat buah asrama sekolah menengah kebangsaan harian di daerah Johor Bahru. Instrumen kajian yang digunakan mengandungi 32 item yang berdasarkan kepada skop kajian. Kebolehpercayaan soal selidik ini telah diuji (? = 0.8827) manakala keesahan item-item diperolehi menerusi perbincangan dengan pakar. Data-data yang dikumpul dianalisis dengan menggunakan perisian Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 10.0. Dapatan kajian mendapati secara keseluruhannya kesemua faktor yang dikaji mempunyai kaitan dengan kecemerlangan pelajar asrama harian. Beberapa cadangan telah dikemukakan untuk meningkatkan lagi prestasi pelajar-pelajar ini. Hasil kajian ini diharapkan dapat dijadikan panduan kepada pihak-pihak yang berkenaan bagi meningkatkan prestasi pelajar-pelajar asrama.