Penyertaan politik masyarakat dalam pilihanrava : kajlan kes pilihanraya umum ke sepuluh 1999 di negeri Johor - Othman, Muhammed Fauzi; Othman, Muhammad Fuad; Othman, Zaheruddin; Mustafa, Jamaludin (Faculty of Management and Human Resource Development, 2003)
Pemahaman masyarakat mengenai sistem politik khususnya di Malaysia memperlihatkan perubahan ke arah kematangan. Kematangan ini dijelmakan dalam pelbagai bentok penyertaan yang akhimya memberi kesan kepada pola dan tren pengundian. Kajian melihat bentuk-bentuk penyertaan masyarakat dalam politik pilihanraya khususnya di Johor pada tahun 1999. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan kaedah pengedaran borang soal selidik dan temubual. Hasil kajian mendapati terdapatnya beberapa faktor yang mendorong penyertaan masyarakat dalam politik pilihanraya